Розвиток наочно-образного мислення молодших школярів в процесі вивчення природничої освітньої галузі - Сливка, Катерина Дмитрівна (My University, 2024)
Розділ 1 “Теоретичні основи процесу розвитку наочно-образного мислення молодших школярів в процесі вивчення природничої освітньої галузі” присвячений дослідженню поняття “наочно-образне мислення” особистості в контексті психолого-педагогічної літератури. Проаналізовано особливості розвитку наочно-образного мислення у дітей молодшого шкільного віку та описано дидактичний потенціал природничої освітньої галузі в контексті розвитку цього виду мислення. Висновки до першого розділу об'єднують отримані результати та визначають основні тенденції вивчення наочно-образного мислення молодших школярів у природничій освіті. Розділ 2 “Педагогічні умови формування в учнів початкової школи наочнообразного мислення в процесі вивчення природничої освітньої галузі” розглядає конкретні педагогічні заходи для формування наочно-образного мислення учнів. Автор проводить дослідження рівня розвитку наочно-образного мислення у молодших школярів під час вивчення природничої освітньої галузі. Далі обґрунтовуються педагогічні умови, серед яких тренування мисленнєвих операцій, використання наочних засобів та мультимедійний супровід вивчення природничої освітньої галузі. Кожна з умов розглядається як ключовий елемент у формуванні наочно-образного мислення молодших школярів.
Keywords: наочно-образне мислення, молодший школяр, природнича освітня галузь