Професійний обов’язок нотаріуса як підстава його відповідальності. - Vdovichena, Lidiia (Теоретичний аналіз та наукові дослідження юридичної науки у ХХІ столітті: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 23-24 квітня 2021 р. – Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2021)
Професійна відповідальність нотаріуса знаходить свій прояв у застосуванні до особи, яка здійснює професійну діяльність на підставі ліцензії або дозволу уповноваженого органу на її здійснення, у випадку завдання нею шкоди третім особам при невиконанні або неналежному виконанні своїх професійних обов’язків, заходів державного примусу у вигляді санкцій (додаткових обтяжень), направлених на відновлення порушеної майнової та/або особистої сфери третьої особи. Аналіз професійного обов’язку свідчить, що поєднання правового та мораль-ного у його змісті відбувається за принципом морального обґрунтування норматив них приписів. Іншими словами, правовий аспект професійного обов’язку повинен базуватися на моральних засадах суспільного життя, відображати їх особливості у своїй структурі під час реалізації цивільних правовідносин. Значний вплив на професійний обов’язок нотаріуса справляє й обов’язок суспільний, який є уніфікованим і універсальним щодо будь-якої професійної діяльності.
Keywords: нотаріальна діяльність; нотаріус; обов'язок; професійна відповідальність нотаріуса; професійний обов'язок