СТРЕСОВІ ФАКТОРИ ТА АДАПТАЦІЯ У РОСЛИН І ТВАРИН - Панчук, Ірина Ігорівна; Язловицька, Людмила Степанівна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2024)
Зміст видання відповідає вузівській програмі нормативного курсу «Адаптогенез у біологічних системах». Розглянуто функціональні та молекулярні механізми пристосування живих організмів до факторів зовнішнього середовища, особливості теплообмінних процесів та терморегуляції, газообміну, водно-сольового обміну тварин у нормальних умовах та за дії екстремальних абіотичних факторів; аналізуються молекулярно-генетичні процеси формування біоритмів у живих організмах. Для студентів біологічних факультетів вузів, учителів біології, широкого кола науковців, які цікавляться сучасними підходами до еволюційного розвитку біологічних систем.
Keywords: адаптація тварин та рослин; абіотичні стресові фактори; стресова відповідь; екстремальні умови існування; активні форми кисню; білки теплового шоку; антиоксидантні ферменти; низькомолекулярні антиоксиданти; біологічні ритми; циркадний годинник; сезонні зміни; толерантність тварин до гіпоксії