Інтерпретація жіночого образу в ювелірних прикрасах ХХ–ХХІ ст. - Варварчук, Вікторія Вікторівна (My University, 2024)
У науковій роботі «Інтерпретація жіночого образу в ювелірних прикрасах ХХ–ХХІ ст.» досліджено еволюцію ювелірного мистецтва з акцентом на відображення жіночого образу в різні історичні епохи. Робота охоплює розвиток ювелірної справи від кам'яної доби до сучасності, аналізуючи стилістичні особливості, матеріали та техніки, що використовувалися в різні періоди. Особливу увагу приділено впливу епохи Відродження, Бароко, Рококо, Класицизму та Сецесії на формування ювелірного мистецтва. Проаналізовано роль дорогоцінного каміння у створенні прикрас, а також сучасний стан ювелірної справи в Україні. У роботі розглянуто художні та технологічні аспекти створення ювелірних виробів, їхню символіку та значення в інтерпретації жіночого образу. Практична частина включає обґрунтування проектних рішень, аналіз аналогів та шляхи реалізації сучасних ювелірних виробів із врахуванням технологічних та економічних аспектів. Робота сприяє популяризації української ювелірної культури та розкриває перспективи її розвитку.
Keywords: ювілірні прикраси; історія розвитку ювелірного мистецтва