Навчальні видання з української мови та літератури другої половини ХІХ — початку ХХ ст.: зміст і дидактичне значення для сучасної педагогічної діяльності - Чижевська, Тетяна Василівна (My University, 2023)
Магістерську роботу присвячено комплексному аналізу педагогічної цінності та методологічних аспектів навчальних видань з української мови та літератури кінця ХІХ — початку ХХ ст.. Дослідження охоплює кілька ключових видань періоду, зокрема: «Букварь» о. Й. Кобринського, «Букварь южнорусскій» Т. Шевченка, «Буквар для шкіл народних в Австрійській державі», «Граматка української мови» І. Деркача, «Граматка» П. Куліша та інші. У роботі подано культурно-історичний аналіз освітніх досягнень українців у зазначений період, проведено жанровий та структурний аналіз навчальних видань, а також детальний лінгвістичний аналіз мовного матеріалу з висвітленням їхньої дидактичної вартості для сучасної педагогічної практики. Результати дослідження сприятимуть розумінню еволюції системи освіти та вдосконаленню педагогічних підходів до вивчення української мови та літератури як у початковій школі, так і для учнів закладів загальної середньої освіти. Кваліфікаційна робота демонструє, що розуміння підходів, методів і засобів, які використовували культурно-освітні діячі минулих епох, допомагає адаптувати кращий досвід до сучасних умов та потреб учнів.
Keywords: навчальні видання; українська мова; українська література; друга половина ХІХ ст., початок ХХ ст.; розвиток освіти в Галичині та на Буковині; вивчення лексики та фразеології української мови; фольклорні тексти в практиці навчання української мови