ПРАВОСЛАВНА АНТРОПОЛОГІЯ: ГЕНЕЗА ТА ІДЕЙНО-ЦІННІСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Сухар, Віталій Анатолійович (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена вивченню та проведенню критичного богословського аналізу православної антропології як цілісного вчення про людину. У православній антропології, в контексті світогляду та богословської доктрини, ключові питання людини визначаються через призначення та участь людини у вічному житті. Актуалізація богословського аналізу православної антропології зумовлена її потенціалом у формуванні сакрального світу та особистості вірянина, ставлячи її в основу християнського світогляду і практики Богопізнання, Богошанування та Богоуподібнення. Завдання роботи включають визначення теоретичних засад православного вчення про людину, узагальнення ідей святоотцівської спадщини, розкриття змісту духовності в релігійній антропології та аналіз проблеми духовного розвитку особистості в контексті викликів сучасного світу. Звертаючись до джерел, можемо резюмувати, що православна традиція розуміє людину через Святе Письмо та святоотцівську спадщину, визначаючи її сутність за основними поняттями: «творіння Бога», «гріх», «душа», «тіло як храм Божий», «безсмертя», «спасіння» і «воля». Православ'я опирається на ці поняття як на аксіоми. В основі їхньої взаємопов'язаності стоїть поняття «віри», що й визначає специфіку православного вчення про людину. Опираючись на догматичне богослов'я нами було з'ясовано, що людина, згідно православ'я, наділена душею, однак її вдосконалення не може мислитись поза тілесністю. Водночас увиразнено потенціал духовного вдосконалення та розвитку людини в сучасних умовах, і здійснено спробу розуміння того, що може чекати її в майбутньому в контексті святоотцівського вчення про те, до чого вона повинна прагнути. Найбільш важливим завданням, згідно з провідними ідеями православної антропології, є спасіння душі. Однак, це неможливо зреалізувати миттєво, тому спасіння постає як цілісний тривалий, а точніше, постійний процес, моральний образ та ідеал, до якого має прагнути кожен, хто хоче мати вічне життя. Важливе значення має повсякденна діяльність людини, її моральний стан, сутність якого не зводиться лише до служби Богу. Людина в православ'ї не є теоретичним конструктом, і її образ тісно пов'язаний з духовною практикою кожного віруючого.
Keywords: нтропологія, патристика, гомілії, православ’я, духовність, тілесність, душа, Біблія, творіння Бога, тіло як храм Бога, гріх, спасіння, свобода.