Особливості використання опозиційних концептів “Життя” та “Смерть” (на основі твору американського письменника Рея Бредбері “Смерть - діло самотнє”) - Сопрович, Лія Віорелівна (My University, 2022)
У роботі розглянуто питання художнього концепту, його структури та методика його опису. Робота пропонує підходи до аналізу концептів, різні способи їх опису, які ґрунтуються на застосуванні різного дослідницького матеріалу. У роботі розглянуто особливості дослідження компонентів художнього концепту, зокрема понятійну складову концептів «Життя» та “Смерть”. Індивідуально-авторські концепти в оповіданні Рея Бредбері “Смерть – діло самотнє” характеризуються високим ступенем асоціативності, неоднозначністю інтерпретації та діалогічністю. Концепт «смерть» більшою мірою пов'язується з такими поняттями, як «страх», «самотність», «старість», «сон», із супутніми образами: «темрява», «скелет» та ін. Концепт «життя» співвідноситься з різними почуттями, «мистецтвом». "сміхом", "надією" і т.п.
Keywords: концепт, фрейм, художній концепт, понятійна складова концепту “Життя”, понятійна складова концепту “Смерть”