Особливості прояву лідерських якостей, ефективності міжособистісної комунікації та взаємодії у людей молодого віку - Гродецька, Карина Степанівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей прояву лідерських якостей, ефективності міжособистісної комунікації та взаємодії у людей молодого віку. У дослідженні висвітлено ключові аспекти лідерства, міжособистісної комунікації та взаємодії в контексті особистісного розвитку осіб молодого віку, які проживають в Україні та за кордоном. Застосовуючи методи теоретичного аналізу, автор проводить дослідження теорій лідерства, стилів керівництва та їх важливості у різних сферах життя. Ця дослідницька робота пропонує комплексне дослідження психологічних аспектів лідерства, фокусуючись на вивченні теоретичних засад лідерських якостей, стилів керівництва та їх важливості в різних соціокультурних контекстах. Основною частиною дослідження є аналіз результатів застосування методики виявлення та оцінки комунікативних і організаторських схильностей, в розробці якої використовуються моделі Б. Федоришина та В. Синівського. За шкалою оцінок комунікативних схильностей та рівня прояву організаторських схильностей респонденти класифікуються за кількісними та якісними показниками. У роботі здійснено порівняльний аналіз отриманих даних, який надає можливість висвітлити різноманіття виявлення навичок серед різних груп респондентів. Висновки роботи сприяють поглибленню наукових знань щодо взаємозв'язку між лідерськими якостями, ефективністю комунікації та міжособистісною взаємодією осіб молодого віку. Результати можуть бути корисні для подальших досліджень у галузі розвитку молодіжного лідерства та психології міжособистісних відносин Master's thesis is dedicated to exploring the peculiarities of leadership qualities, effectiveness of interpersonal communication, and interaction in young people. The research highlights key aspects of leadership, interpersonal communication, and interaction in the context of personal development for individuals in young age residing in Ukraine and abroad. Applying methods of theoretical analysis, the authors conducts research on leadership theories, leadership styles, and their significance in various life spheres. This research work offers a comprehensive investigation of psychological aspects of leadership, focusing on studying the theoretical foundations of leadership qualities, leadership styles, and their importance in various sociocultural contexts. The main part of the study involves the analysis of results obtained using the methodology for identifying and assessing communicative and organizational inclinations, developed based on the models of B. Fedoryshyn and V. Syniavskyi. Respondents are classified according to quantitative and qualitative indicators on the scale of communicative inclinations and the level of manifestation of organizational inclinations. The work includes a comparative analysis of the obtained data, providing insight into the diversity of skill manifestation among different groups of respondents. The conclusions of the study contribute to deepening scientific knowledge regarding the interconnection between leadership qualities, communication effectiveness, and interpersonal interaction in young individuals. The results may be valuable for further research in the development of youth leadership and the psychology of interpersonal relations