Законодавчі новели досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень - Savchyn Савчин, Nelia Неля (Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, 2023)
Стаття присвячена аналізу та оцінці законодавчих новацій, внесених у процедуру досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень. Здійснено комплексний аналіз нор мативно-правових актів, що регулюють цю сферу, зокрема враховуючи внесені зміни та доповнен ня. Дослідження визначає та розглядає конкретні аспекти, що стосуються діяльності органів досу дового розслідування та прокуратури у період здійснення досудового розслідування, виявляючи негативні прояви та зловживання, що могли б вплинути на справедливість судового розгляду. У статті розглянуті основні зміни, спрямовані на підвищення ефективності досудового роз слідування та судового розгляду кримінальних справ, а також на забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального процесу. Особлива увага приділяється нововведенням, спря мованим на прискорення розгляду справ, забезпечення прозорості та справедливості правосуддя. У контексті проведеного дослідження визначено перспективи впровадження зазначених зако нодавчих новел у практику розслідування та розгляду кримінальних справ. Автори надають аргу ментовані рекомендації щодо подальших можливих напрямків вдосконалення законодавства в цій сфері з метою забезпечення ефективності та справедливості кримінального правосуддя. Стаття ставить за мету визначення оптимальних стратегій та практичних заходів для підтрим ки інтеграції позитивних змін у систему правосуддя, зокрема шляхом стимулювання етичної по ведінки органів досудового розслідування та прокуратури. Висновки статті не лише допомагають визначити недоліки в законодавстві, але й пропонують конструктивні рекомендації для подальшого подолання труднощів у сфері справедливості, сприя ючи розвитку законодавства для ефективного захисту прав громадян у сучасних умовах. Ця стаття слугує важливим внеском у розуміння та дискусію щодо впливу нововведень на кримінальний процес, а також може бути корисною для практикуючих юристів, науковців та за конодавців, які зацікавлені в сфері кримінального права та процесу.
Keywords: ефективність кримінального правосуддя; кримінальні правопорушення; органи прокуратури; повноваження; правосуддя; прозорість судового процесу; кримінальне процесуальне законодавство