Методика вивчення повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» у ЗЗСО - Адажій, Зоя Іванівна (My University, 2025)
В роботі досліджено методику вивчення повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків» в умовах реформування української середньої освіти. Зокрема, проаналізовано чинні модельні програми, в них відзначено обсяги, передбачені на вивчення біографії та творчості М. Коцьбинського в 5 – 9 класах. Запропоноване філологічне осмислення повісті – в межах, необхідних для змістового наповнення уроків на відповідні теми. Окреслено широкий спектр форм і методів для вивчення повісті в 10 класі. Зокрема, запропоновано до використання рольову гру-дослідження, метод візуалізацію «карта світів», вправу на роботу з текстом «детектор міфів», інтерактивний сторітелінг «інстаграм мольфара», дискусійну гойдалку «суд над Чугайстром» та багато інших.
Keywords: Михайло Коцюбинський; освітній процес; вивчення літератури; літературознавчий аналіз; інтерактивні технології