Аналіз потреб студентів і його роль у плануванні та диференціації навчальної діяльності на заняттях з іноземної мови. - Тоненчук, Тетяна Василівна (Київ : Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління, 2025)
У статті розглянуто значення аналізу потреб студентів як ключового інструменту для ефективного планування та диференціації навчальної діяльності на заняттях з іноземної мови у закладах вищої освіти. На прикладі кафедри іноземних мов для природничих факультетів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича висвітлено практичні аспекти впровадження аналізу потреб у структурування навчальних програм, визначення навчальних цілей і вибір методів викладання. Показано, що систематичне вивчення очікувань, мотивації, рівня іншомовної підготовки та освітніх цілей студентів сприяє персоналізації навчання, формуванню змісту дисциплін відповідно до реальних запитів аудиторії, а також підвищенню ефективності освітнього процесу. Метою дослідження є обґрунтування ролі аналізу потреб у забезпеченні адаптивності навчального середовища, розробці силабусів і впровадженні педагогічних стратегій, орієнтованих на студента. У статті використано огляд сучасної науково-методичної літератури та результати опитувань викладачів і студентів природничих спеціальностей, що дозволило з’ясувати реальний рівень володіння іноземною мовою, навчальні пріоритети та типові труднощі здобувачів освіти. Акцентовано увагу на зв’язку аналізу потреб з розробкою SMART-цілей, вибором ефективних форматів навчання (flipped classroom, фасилітація, кооперативне навчання), а також необхідністю забезпечення інклюзивності, психологічного комфорту та гнучкості навчального процесу. Розкрито роль викладача як фасилітатора, який на основі отриманих результатів аналізу потреб здатен модифікувати зміст і методи викладання, впроваджувати формувальне оцінювання та підтримувати зворотний зв’язок. Зроблено висновок, що урахування потреб студентів є передумовою підвищення якості іншомовної підготовки, розвитку критичного мислення, професійних і комунікативних компетентностей, а також формування мотиваційного середовища, у якому студенти виступають активними учасниками навчального процесу, а не пасивними споживачами інформації. Врахування результатів аналізу потреб також допомагає уникати поширених помилок викладачів, зокрема формалізму та неефективного використання методик.
Keywords: методика викладання; аналіз потреб; диференціація; SMART-цілі; інклюзивність