Народнопоетична основа повісті Гната Хоткевича «Катрине весілля»: фольклористично-літературознавчий і дидактичний аспект - Вакарюк, Мар'яна Ярославівна (My University, 2022)
Магістерська робота присвячена з’ясуванню народнопоетичних джерел повісті Гната Хоткевича «Катрине весілля». Зокрема йдеться про весільні пісні та обряди, які письменник так широко використав і проілюстрував текст для написання власного авторського твору. Фактично відтворено давній фольклорно-етнографічний комплекс українського весілля на Звенигородщині Черкаської області, малій батьківщині Тараса Шевченка. У повісті відтворено звичаї та обряди, родинну атмосферу Григорія Шевченка, яка панувала під час одруження старшої доньки (сестри Т. Шевченка) Катерини. Для цього автор записав чимало автентичних текстів від місцевих старожилів, а також скористався матеріалами, які зібрав А. Кримський у книзі «Звенигородщина». Дипломна робота також містить методичні рекомендації щодо вивчення весільних пісень та обрядів у закладі загальної середньої освіти.
The folk-poetic basis of Hnat Khotkevich's story "Katherine's Wedding": folkloristic, literary and didactic aspects
Keywords: Катря; Тарас; Катерина; Григорій Шевченко; Гнат Хоткевич; повість; весільна пісня; етап; обряд