Теоретичні засади вивчення мовленнєвого розвитку та сенсорної інтеграції у дітей з РАС - Українець, Наталія Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У магістерській роботі здійснено теоретичний та емпіричний аналіз взаємозв’язку між рівнем мовленнєвого розвитку та станом сенсорної інтеграції у дітей молодшого шкільного віку з Розладами Аутистичного Спектру. У першому розділі висвітлено теоретичні засади проблеми: проаналізовано сучасні підходи до розуміння РАС, окреслено специфіку мовленнєвого розвитку дітей з аутизмом та розкрито сутність концепції сенсорної інтеграції й її значення для формування комунікативних навичок. Другий розділ містить опис організації та методик констатувального дослідження, спрямованого на вивчення рівня мовленнєвого розвитку та стану сенсорної інтеграції. У роботі представлено результати аналізу двох блоків дослідження та виявлено характерні особливості розвитку дітей з РАС. Особлива увага приділена визначенню взаємозв’язку між мовленнєвими порушеннями та проявами сенсорної дезінтеграції. У роботі обґрунтовано необхідність інтеграції сенсорно-інтеграційних методів у логопедичну практику, виокремлено основні напрями подальшої корекційної роботи та окреслено перспективи розвитку комплексного, мультидисциплінарного підходу до підтримки дітей з розладами аутистичного спектру.
Keywords: логопедична корекція; сенсорна дисфункція; сенсорна інтеграція; мовленнєвий розвиток; діти з розладами аутистичного спектру (РАС)