УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Виноградський, Ігор (My University, 2025)
Виноградський І.А. Умови формування комунікативної культури майбутніх вчителів фізичної культури. Кваліфікаційна робота ОР Магістр зі спеціальності 014 «Фізична культура (середня освіта)», Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича; 2025. Комунікативна культура розглядається не лише як сукупність знань і вмінь спілкування, а як інтегральна характеристика особистості, що поєднує професійну, моральну, етичну, мовну, психологічну та соціальну компетентності. Вона є складником загальної професійної культури педагога, відображає його здатність до саморегуляції, емпатії, толерантності, рефлексії у процесі педагогічної взаємодії. В умовах реформування вищої освіти в Україні, зокрема переходу до компетентнісної моделі підготовки, питання формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичної культури набуває нового змістового наповнення. Становлення особистості педагога відбувається завдяки розвитку мовлення, яке є показником освіченості, інтелектуальної культури й професійної зрілості. Тому формування комунікативної культури майбутніх учителів фізичної культури слід розглядати як один із пріоритетних напрямів професійної освіти.
Keywords: комунікативна культура, вчитель фізичної культури, педагогічна діяльність, педагогічні умови, модель формування комунікативної культури, мотивація.