Викопні земноводні (Amphibia) у печерних відкладах заходу України як палеоекологічні індикатори. - Савка, Андрій; Цугуй, Альона (My University, 2025)
Дипломна робота присвячена вивченню викопних земноводних у печерних відкладах заходу України як індикаторів палеоекологічних умов. Земноводні, завдяки своїй екологічній чутливості, виступають на місці біоіндикаторів зміни клімату, гідрологічного режиму та ландшафтного середовища минулих геологічних епох. У роботі здійснено аналіз таксономічного складу амфібій, їх морфологічних характеристик, поширення у стратиграфічних горизонтах та порівняння з аналогічними ознаками з інших регіонів Європи. Важливе місце займає вивчення тафономії — процесів зберігання та збереження залишків у печерному середовищі.
Keywords: Викопні земноводні, Amphibia, печерні відклади, палеоекологія, біоіндикатори, тафономія, стратиграфія, біорізноманіття, палеоландшафт, карстові печери, палеоклімат, фауна плейстоцену, біогеографія, спелеологія, польові дослідження, західна Україна, фауністичні комплексні, екологічна реконструкція, палеонтологія, мікрофауна.