Вплив геологічної будови території на сучасні риси рельєфу та геоморфологічні процеси (на прикладі Путильського низькогір’я). - Чев'юк, Михайло; Годзінська, Ірина (My University, 2024)
Путильське низькогір’я є частиною Ворохтянсько-Путильського давньотерасового низькогір’я та південно-східною частиною Ясинянсько-Черемоської прадолини. Розміщується південніше Шурдинського низькогір’я в межах Буковинських Карпат. Характеризується низькими гірськими хребтами, які мають невиразні, пласкі та округлі вершини й виположені схили. Абсолютні висоти тут коливаються в межах 850-950 м. Найвищі точки досягають висоти до 1100 м. Добре простежується на загальному фоні ланцюг невисоких хребтів – Гребінь, Плоский, Гробище, Семакова, Рижа. Схили ускладнені зсувними, опливними та яружнобалковими формами. Значну площу займають широкі терасові долини річок Путили і Сучави. Тут висоти знижуються до 600 м. Долина річки Путили характеризується добре вираженими терасованими рівнями, на яких розміщуються села
Keywords: рельєф, геологічна будова, геоморфологічні процеси