Вплив комахозапилення на елементи структури урожаю сільськогосподарських культур (на прикладі Helianthus annuus L.). - Герасимюк, Павло Васильович (My University, 2026)
Дисертаційна робота присвячена встановленню впливу комахозапилення на структуру врожаю сучасних гібридів H. annuus; обґрунтуванню підходу до алгоритму оцінювання їх продуктивності за варіабельного доступу запилювачів; оцінці економічної ефективності даного прийому. У роботі вперше показано вплив комахозапилення на елементи структури урожаю 20 сучасних гібридів H. annuus виробництва 6 провідних компаній: «Syngenta», «Euralis», «Pioneer», «Limagrain», «MAS Seeds», «RAGT Semences», вирощених в різних фізико-географічних умовах Західного регіону України. Доведений позитивний вплив комахозапилення на показники продуктивності та урожайності більшості досліджених гібридів H. annuus. Сформовано науково обґрунтовані практичні рекомендації щодо агротехнічних прийомів оптимізації схеми розміщення посівів і забезпечення ефективного запилення соняшнику. Удосконалено методичні підходи та алгоритм дослідження щодо оцінки впливу комахозапилення на елементи структури врожаю H. annuus; обґрунтовано доцільність окремого визначення показників загальної кількості, маси та виповненості сім’янок з трьох умовних зон кошика, тоді як показники маси 1000 сім’янок, натуру та олійність рекомендовано визначати у змішаній пробі, сформованої з одного кошика; показано ефективність вимірювання олійності з необрушеного насіння, що не вимагає додаткової підготовки зразків до аналізу та значних часових витрат. Запропоновані підходи забезпечують формування репрезентативної статистичної вибірки показників і дозволяють зменшити тривалість опрацювання значного обсягу матеріалу.
Keywords: Helianthus annuus L.; гібриди; елементи структури урожаю; урожайність; аграрні екосистеми; біологічне і генетичне різноманіття; Apis mellifera L.; бджолині колонії; комахи; види; екологічний фактор; землі сільськогосподарського призначення; Карпатський регіон; цінні господарські ознаки; Чернівецька область