Механізм інтеграції національного валютного ринку до світового валютного ринку - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (My University, 2024)
У статті розглянуті основні тенденції розвитку валютного ринку України в період війни. Водночас валютний ринок та його регулювання посідають важливе місце в національній економічній політиці, оскільки стимулюють економічний розвиток країни та мають відповідний вплив на стан окремих галузей, галузей і підприємств. Встановлено детермінанти розвитку валютного ринку та охарактеризовано їх вплив. Зазначено, що Національний банк України, як головний виконавчий орган валютного регулювання, здійснює валютне регулювання з метою забезпечення макроекономічної стабільності. Глобальний валютний ринок виступає своєрідним трансмісійним середовищем інструментів валютного механізму дія яких спрямована на досягнення національних економічних інтересів. Незважаючи на відсутність єдиного регулятора правила функціонування на ринку є достатньо уніфікованими та прозорими. Використання в першу чергу валютного курсу як інструменту валютного механізму дозволяє завдяки глобальному валютному ринку впливати не лише на внутрішню економічну ситуацію а й на зовнішню змінюючи важелі впливу у глобальній економіці.Проаналізований перехід Національного банку України з плаваючого на фіксований курс гривні.Виявлено основні залежності параметрів курсоутворення в Україні.Проведений аналіз динаміки основних показників, що характеризують стан валютного ринку: курсу гривні до іноземних валют, обсягу операцій банків на валютному ринку із безготівковою іноземною валютою, обсягу інтервенції національного банку України, обсягу операцій з готівковою іноземною валютою, обсягу накопичених офіційних міжнародних резервів. Визначено ключові тенденції функціонування валютного ринку та наведено заходи валютного регулювання, які запроваджував НБУ для його стабілізації. Визначено перспективи розвитку національного валютного ринку та здійснено прогноз валютного курсу за умови встановлення ринкового механізму формування. Розглянуто основні тенденції розвитку національного валютного ринку України. На основі проведеного аналізу розроблено пропозиції щодо напрямів удосконалення функціонування валютного ринку України.
Keywords: валюта; валютний курс; валютний ринок; валютне регулювання; валютні операції