Стратегії впровадження штучного інтелекту для гіперперсоналізації клієнтського досвіду в міжнародній туристичній індустрії. - Кожокар, Адріана Ізабелла (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У бакалаврській роботі досліджено аспекти впровадження штучного інтелекту для гіперперсоналізації клієнтського досвіду в міжнародному туризмі. Проаналізовано світові тенденції цифровізації та досвід компаній Booking.com, Expedia, Airbnb. З'ясовано ставлення мандрівників до ШІ-сервісів та ідентифіковано психологічні бар'єри. Розроблено авторську стратегічну модель «Smart Journey» на основі предиктивної аналітики та запропоновано алгоритм впровадження розмовних ШІ-помічників для динамічного пакетування турів. Обґрунтовано їхню соціально-економічну ефективність.
Keywords: Штучний інтелект, гіперперсоналізація, клієнтський досвід, предиктивна аналітика, генеративний ШІ, міжнародний туризм, інновації.