Педагогічні умови підвищення фізичної культури особистості студентів технічних спеціальностей - Коропецький, Дмитро Васильович (My University, 2025)
У роботі розкрито сутність фізичної культури особистості, яка охоплює мотиваційний, когнітивний, діяльнісний та рефлексивний компоненти й проявляється у рівні знань, мотивації, фізичної підготовленості, здорового способу життя та особистісних якостей. Виділено критерії та показники її оцінювання, а також п’ять рівнів розвитку фізичної культури. Проведене дослідження серед студентів технічних спеціальностей засвідчило недостатній рівень сформованості фізичної культури: низьку мотивацію, слабкі теоретичні знання, недостатній самоконтроль, середній або нижчий рівень фізичної підготовленості та невисоку поширеність здорового способу життя. Переважають індиферентний і пасивно-негативний рівні розвитку фізичної культури. Обґрунтовано педагогічні умови, необхідні для підвищення цього рівня: гуманізація змісту освіти, формування духовних і культурних цінностей, залучення студентів до оздоровчої та суспільної діяльності, впровадження сучасних педагогічних технологій, а також високий рівень професійної компетентності викладача.
Keywords: фізична культура особистості; студенти технічних спеціальностей; критерії та рівні розвитку; мотивація до фізичної активності; здоровий спосіб життя; фізична підготовленість; педагогічні умови; заклад вищої освіти.