Theoretical and methodological basis for the inclusive preschool education in the USA - Oliynyk, Mariya; Pikanova, N. (My University, 2025)
Дослідження має на меті висвітлити теоретичні та методологічні аспекти інклюзивної освіти дітей дошкільного віку в США. Для вивчення досліджуваної проблеми використано методи аналізу, узагальнення та систематизації. Результати. Інклюзивні практики в дошкільній освіті в США формуються на перетині федеральних вимог до надання спеціальної освіти (зокрема, висвітлені в Законі про освіту осіб з обмеженими можливостями), федеральних програм (з-поміж них програми Head Start і Early Head Start) та державних ініціатив щодо розвитку державної дошкільної освіти. Зазначено, що поширення державних та федеральних програм дошкільної освіти та зростаючий інтерес до підходів до навчання, які спрямовані на врахування потреб і здібностей усіх дітей (наприклад, універсальний дизайн навчання), значно покращили розвиток дітей з особливими потребами. Окреслено специфіку програм Head Start та Early Head Start, які забезпечують безкоштовну підтримку розвитку та навчання дітей від народження до п’яти років. Розглянуто освітню інклюзію в США, засновану на прикладному аналізі поведінки, її досягнення та проблеми. Висновки. Проведений теоретичний аналіз указує на те, що інклюзивна дошкільна освіта у США розвивається в межах комплексної системи федеральних законів, програм та стандартів. Її нормативна база охоплює права дітей з обмеженими можливостями, державні освітні стандарти та програми спеціальної підтримки. Стверджено, що лише у загальноосвітніх школах та дитячих садках діти з обмеженими можливостями досягають максимальної соціалізації та адаптації. Діти з особливими потребами у досліджуваній країні отримують всебічну освіту та догляд, а завдяки використанню прикладного аналізу поведінки вони стають здатними взаємодіяти із суспільством найпродуктивнішими способами. Однак низка питань щодо навчання дітей з особливими потребами в США все ще залишається актуальною для освітніх, соціальних та психологічних наук.
Keywords: діти з особливими потребами; діти дошкільного віку; освітня інклюзія в США; прикладний аналіз поведінки