Зміни пріоритетів гуманітарної політики під час воєнного стану: локальний та регіональний вимір. - Сабадаш, Наталія (Розвиток політичної науки: європейські практики та національні перспективи: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, Чернівці: Технодрук., 2022)
Гуманітарної політика залишається однією із пріоритетних сфер діяльності нашої держави. Особливо яскраво це прослідковується на сучасному етапі, коли виникла необхідність концентрації всіх ресурсів та зусиль задля досягнення необхідного рівня національної безпеки. Це викликано, насамперед, тими загрозами, які виникають у наслідок активізації збройної агресії з боку Росії. Гуманітарні ризики підсилюються притаманним їм певним рівнем «латентності», адже прояви гуманітарної небезпеки виявляються не відразу, а гуманітарна криза є наслідком довготривалого ігнорування гуманітарних проблем (наприклад, мовних, освітніх, наукових, культурних, релігійних, міжконфесійних чи етнічних, проблем патріотичного виховання тощо), які більшістю громадян і політиків вважаються не важливими саме в той чи інший період.