ПОЕЗІЯ РОЗСТРІЛЯНОГО ВІДРОДЖЕННЯ ЯК ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО МОДЕРНІЗМУ - Колянківський, Олег Володимирович (My University, 2023)
Актуальність теми обумовлена тим, що поезія Розстріляного Відродження майже не привертала увагу дослідників щодо її розгляду як частини програми європейського модернізму. Мета роботи ‒ здійснити комплексний аналіз творчої спадщини поетів Розстріляного Відродження у річищі естетики модерну. Завдання:  висвітлити національно-генетичні витоки Розстріляного Відродження;  вивчити співвіднесення політичної ангажованості та мистецької свободи і творчого пошуку в рамках цього угруповання;  проаналізувати світоглядні позиції митців цієї групи та їхні літературно-мистецькі програми зі врахуванням здобутків європейського модернізму;  визначити місце та роль поетів в утвердженні нової ідеології та стилістики в культурному житті України;  окреслити історичний резонанс діяльності угруповання в українському художньому слові.
Keywords: Розстріляне Відродження, модернізм, поезія, мистецька свобода.