ФОНОСЕМАНТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ У СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ - Melnychuk, Roksolana; Makoviichuk, Liliana; Tsyntar, Natalia (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
Дослідження фоносемантики в сучасній німецькій мові залишається актуальним у контексті вивчення взаємозв’язку звукової форми та семантичного значення. Особливості німецької фонетики, зокрема багатий інвентар голосних і приголосних, формують унікальні умови для мовного аналізу. Активне використання звуконаслідувальних і емоційно насичених слів посилює вплив звукових моделей на комунікацію. Урахування таких аспектів важливе для лінгвістичної теорії, міжмовної комунікації та штучного інтелекту. Метою роботи є дослідження звукових моделей німецької мови, їхнього фоносемантичного потенціалу та впливу на значення слів і граматики, а також оцінка ролі фоносемантики в лінгвістиці. У дослідженні використано теоретичний аналіз наукових праць, зокрема у галузі фонології, семантики та корпусної лінгвістики, що забезпечило системний підхід до аналізу звукових моделей. Методи включали описовий і порівняльний аналіз фоносемантичних явищ у лексиці та граматиці. Результати аналізу демонструють, що фоносемантика відіграє вагому роль у сучасному науковому дискурсі, оскільки розкриває взаємозв’язок між фонетичною формою мовних одиниць та їхнім семантичним змістом. Отримані результати відкривають перспективи для розвитку теоретичної лінгвістики, зокрема для дослідження механізмів мовної іконічності. Крім того, дослідження в цій галузі мають практичне значення для методики викладання іноземних мов, розробки ефективних стратегій комунікації та створення систем штучного інтелекту, здатних до більш глибокого аналізу природної мови. Дослідження продемонструвало, що фоносемантика є важливим напрямом сучасної лінгвістики, що має значний теоретичний і практичний потенціал у дослідженні мовної іконічності та її застосуванні в освітній і технологічній сферах. Перспективи подальших досліджень включають використання комп’ютерної лінгвістики для автоматизації аналізу фоносемантичних закономірностей, а також міжмовні порівняльні дослідження.
PHONOSEMANTIC INVESTIGATIONS IN CONTEMPORARY GERMAN
Keywords: германістика; філологічні студії; ономатопея; мовна символіка; когнітивна лінгвістика