«На шля́ху поступу ми лиш каменярі…». Українська літературна інтелігенція в суспільно-політичному та культурно-освітньому житті Галичини й Буковини (кінець XIX – початок XX ст.). - Гуйванюк, Микола Романович (монографія, 2021)
У монографії розкрито процес становлення, соціальне походження та структуру української літературної інтелігенції Галичини й Буковини наприкінці XIX – на початку XX ст. Розглянуто діяльність літераторів у захисті економічних та соціальних інтересів українського населення Галичини й Буковини. Показано їхній вплив на суспільно-політичне та релігійне життя регіону. Проаналізовано просвітницьку, наукову діяльність української літературної інтелігенції Галичини й Буковини, а також її внесок у розвиток українського шкільництва.
Keywords: Галичина, Буковина, літературна, інтелігенція, письменники