Концептуальний простір німецькомовного матримоніального конфліктного розмовного дискурсу - Гуцол, Анастасія Миколаївна (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2022)
У статті досліджується концептуальний простір німецькомовного матримоніального конфліктного розмовного дискурсу як система ієрархічно впорядкованих та взаємозалежних концептів, які виділяються та аналізуються згідно їх питомої ваги у дискурсі. Метою дослідження є аналіз концептуального простору німецькомовного матримоніального конфліктного розмовного дискурсу, зокрема встановлення та розгляд дискурсотвірних концептів-автохтонів цього підвиду дискурсу та їх розташування у концептосистемі згідно питомої ваги. У процесі дослідження німецькомовного матримоніального конфліктного розмовного дискурсу застосовано методи когнітивно-дискурсивної та системно-структурної лінгвістики, що уможливило комплексний підхід до аналізу концептуального простору цього підвиду дискурсу, зокрема застосовано індуктивний метод, концептуальний аналіз у межах конструкційного методу та лінгвостатистичні методи (критерій χ2 та коефіцієнт взаємної спряженості Чупрова К). Німецькомовний матримоніальний конфліктний дискурс розуміється як конфліктно марковане спілкування людей, що характеризується симетричними стосунками між комунікантами, передбачаючи статусно-рольову рівність та приблизно однаковий вік мовців. Концептуальний простір інтерпретується як, передусім, система взаємопов’язаних та ієрархічно впорядкованих концептів, серед яких пріоритетними є дискурсотвірні концепти-автохтони. На тлі німецькомовного матримоніального конфліктного розмовного дискурсу встановлено 506 таких концептів-автохтонів, подальший аналіз та систематизація яких визначила три макроконцепти-домени: TÄTIGKEIT / ДІЯЛЬНІСТЬ, MENSCH / ЛЮДИНА, UMGEBUNG / ОТОЧЕННЯ.
Keywords: концепт, концептуальний простір, сімейний дискурс, німецькомовний матримоніальний конфліктний розмовний дискурс