Виявлення сучасних тенденцій антропогенної трансформації природних ландшафтів засобами ГІС - Darchuk, Kostiantyn (Видавництво "Львівська політехніка", 2019)
Розкрито прикладні особливості використання даних дистанційного зондування та геоінформа-ційних систем при здійсненні моніторингу земель-них ресурсів прилеглої до м. Чернівці території. Використано геоінформаційний підхід на всіх ста-діях обробки аеро- та космічних зображень. Адап-товано загальні принципи топографічного дешиф-рування даних ДЗЗ при виявленні змін у землеко-ристуванні приміських територій. Виявлено осно-вні тенденції подальшого територіального розвит-ку обласного центру. The article describes the application features of the use of remote sensing data and geoinformation systems for monitoring the land resources adjacent to Chernivtsi. A geoinformation approach was used at all stages of aerospace image processing. The general principles of topographic decryption of the data of the SIR were adapted when detecting changes in the land use of suburban territories. The basic tendencies of the further territorial development of the regional center are revealed.
DETECTION OF MODERN TENDENCY OF ANTHROPOGENIC TRANSFER-MATION OF NATURAL LANDSCAPES BY GIS
Keywords: геоінформаційне картографування; земельні ресурси; землекористування; дані ДЗЗ; дешифрування