Особливості нормативного та методичного забезпечення фізичного виховання дітей та молоді Австро-угорської імперії - Kozhokar, Maryna; Палагнюк, Тарас Васильович; Васкан, Іван Георгійович; Цибанюк, Олександра Олександрівна; Гнесь, Наталя Олександрівна; Лясота, Тетяна Іванівна; Дороніна, Тетяна Олексіївна (Європейська наукова платформа, 2021)
Авторами статті проаналізовано нормативне та методичне забезпечення фізичного виховання дітей та молоді Австро-угорської імперії. Розглянуто інструкції щодо організації навчання в реальних школах та гімназії кінця ХІХ – початку ХХ ст, окреслено вимоги до учителя фізичної культури, визначено обов’язкові організаційні здібності, його обізнаність не тільки в системах гімнастики, а рухливих та спортивних іграх, вправах легкої атлетики тощо. Виокремлено норми виконання основних рухів, зокрема стрибків у висоту та довжину. Проаналізовано журнали даного періоду, що на своїх сторінках висвітлювали методичні аспекти організації фізичного виховання в школах імперії.
Keywords: Вправи; Гігієнічні рекомендації; Норми; Освіта; Плани; Фізичне виховання; Школярі