СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ДОПОМОГА ПРОБЛЕМНИМ СІМ’ЯМ: НІМЕЦЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАД - Karmaliuk, Sergii; JUCHTENKO, Wadim (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Соціально-педагогічна допомога сім’ї в Німеччині поряд з інтенсивною, індивідуальною соціально-педагогічною роботою займає особливе місце в комплексі заходів, спрямованих на допомогу у вихованні. Служба соціально педагогічної допомоги займається не тількипроблемами однієї конкретної дитини чи підлітка, навіть якщо приводом для втручання служить захист інтересів дитини, допомога надається всій родині. Підходи, які використовуються в діяльності служб соціально-педагогічної допомоги, дуже різноманітні і багатопланові, але всі вони орієнтовані на використання інституту сім’ї і того соціального середовища, в якому живе конкретна родина, з її матеріальними і соціальними проблемами, проблемами у вихованні і у взаєминах.
Keywords: Соціально-педагогічна допомога, діяльність служб соціально-педагогічної допомоги, малозабезпечені та дезорганізовані сім’ї