Інтенсивність поселенського навантаження природних областей Чернівецької області - Павлюк, Ольга (My University, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню інтенсивності поселенського навантаження на природні області Чернівецької області, зокрема на територію Клішковецької територіальної громади та окремих населених пунктів Чернівецької області. Метою роботи є комплексний аналіз антропогенного впливу поселенських об'єктів на навколишнє середовище, визначення основних джерел цього тиску та розробка методики його оцінки. Для досягнення поставлених завдань використано комплекс методів: систематичний аналіз екологічних факторів, геоінформаційний аналіз (ГІС), метод побудови полігонів, інтерполяція зворотного зважування відстаней (IDW) та метод пооб’єктного зважування. Завдяки застосуванню цих методик отримано об'єктивні дані про просторовий розподіл антропогенного навантаження, його інтенсивність та вплив на компоненти довкілля.
Keywords: антропогенний тиск, поселенське навантаження, геоінформаційні системи, метод пооб’єктного зважування, метод інтерполяції, полігональний метод.