Лінгвопрагматичний аспект публіцистики Вячеслава Чорновола - Склярова, Олена Сергіївна (My University, 2021)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано лінгвопрагматичний контекст публіцистики Вячеслава Чорновола, досліджено низку синтаксичних конструкцій, що слугують маркерами впливу автора на адресата мовлення, на формування його думок, переконань та поведінки; схарактеризовано співвідношення вербального та невербального в публіцистичному тексті. На широкому ілюстративному матеріалі, дібраному з творів Вячеслава Чорновола, окреслено комунікативно-прагматичні особливості розповідних речень, досліджено їх в аспекті передавання інформації, констатування фактів, опису предметів, подій і вражень; репрезентовано моделі функційного діапазону питальних речень, увиразнено їхні первинні та вторинні функції; окреслено лінгвопрагматичні особливості спонукальних конструкцій як актуалізаторів авторських інтенцій, визначено інтенційне спрямування заголовків публіцистичних текстів. Представлено емоційноекспресивний потенціал та оцінні параметри публіцистики Вячеслава Чорновола, виявлено специфіку мовотворчості відомого громадського діяча та патріота України в контексті лінгвальних та екстралінгвальних чинників текстової комунікації.
Linguopragmatic aspect of Vyacheslav Chornovil's journalism
Keywords: публіцистичний стиль; публіцистика; Вячеслав Чорновіл; прагматика; комунікація; інтенція; автор; Мовостиль; розповідне висловлення; питальне висловлення; спонукальне висловлення; заголовки; суб’єктивна модальність; категорія оцінки; актуалізатори уваги; експресивний синтаксис