АСКЕТИЗМ: ТИПОЛОГІЯ ТА ПРАКТИКА РЕАЛІЗАЦІЇ У ТРЬОХ ГІЛКАХ ХРИСТИЯНСТВА - Собко, Руслан Сергійович (My University, 2023)
Вивчення аскетизму як методу морального вдосконалення стає особливо актуальним зараз, коли людство переживає глобальну кризу моралі, руйнування традиційних аксіологічних систем. Метою дослідження є порівняння особливостей аскези у трьох християнських конфесіях, зі врахуванням їхньої еволюції. У роботі здійснена: - систематизація християнського та не-християнського аскетизму з найдавніших часів і до сьогодення; - осмислення в історичному аспекті виникнення та розвитку ідеї аскетизму в різних християнських вченнях; - встановлення ключових понять аскези, неоднозначно осмислених у різних християнських системах; - здійснення порівняльного аналізу аскетичних концепцій у Православ'ї, Католицизмі та Протестантизмі на рівнях теоретичного осмислення та практичного досвіду.
Keywords: аскетизм, моральне вдосконалення, чернецтво, монастирі, чернечі ордени.