PSYCHOLOGICAL ASPECTS OF THE DECISION-MAKING PROCESS: THE INFLUENCE OF PERSONAL CHARACTERISTICS ON CHOICE STRATEGIES IN THE FACE OF INSTABILITY. - Sobkova, Svitlana; Fomina, І; Губаль, Г; Дрозд, Л; Архипова, Т (Cadernos De Educação Tecnologia E Sociedade, 2025)
Метою статті є емпіричне з’ясування особливостей взаємозв’язку між процесом прийняття рішень та особистісними якостями представників різних професій в умовах соціальної нестабільності. У дослідженні використовувалися Мельбурнська анкета прийняття рішень (MDMQ) і Фрайбурзький опитувальник особистості (FBI). Підтвердилася гіпотеза про те, що процеси прийняття рішень пов’язані з особистісними якостями та відрізняються у представників різних професій в умовах соціальної нестабільності. Виявлено, що респонденти переважно віддають перевагу раціональному способу прийняття рішень. Однак п'ята частина респондентів характеризується домінуванням стратегії уникнення. Осіб з вираженою прокрастинацією не виявлено. Лікарі та програмісти мають емоційний контроль і знижені агресивні реакції в процесі прийняття рішень. Для педагогів характерна соціальна спрямованість життєвого вибору. ІТ-фахівці часто використовують стратегію уникнення. Висновки: В цілому визначено особливості стратегій прийняття рішень в умовах війни, які можна екстраполювати на аналогічні ситуації військової нестабільності на планеті. Отримані результати можуть бути використані в процесі розробки програм професійного розвитку та психологічної допомоги особам у воєнний час. Перспективою дослідження може стати вивчення гендерного аспекту прийняття рішень.
Keywords: Уникнення, Прийняття рішень, Надмірна пильність, Особистісні якості, Індивідуальні психологічні особливості, Прокрастинація, Пильність, Агресія