Соціально-правові та гендерні аспекти становища жінок-внутрішньо переміщених осіб - Єрещенко, Катерина Олександрівна (My University, 2025)
Єрещенко К.О. Соціально-правові та гендерні аспекти становища жінок-внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах війни. Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 231 Соціальна робота. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м. Чернівці, 2025. У роботі досліджено становище жінок - внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах повномасштабної війни. Проаналізовано правові засади внутрішнього переміщення, соціально-демографічний профіль жінок-ВПО, масштаби їхніх гуманітарних, житлових і медичних потреб. Виявлено типові порушення прав у сферах соціального захисту, працевлаштування, доступу до освіти й безпеки, зокрема зростання економічної залежності та ризиків гендерно зумовленого насильства. Окреслено чинники економічної вразливості та бар’єри інтеграції у громадах: інформаційні розриви, нестачу сервісів догляду, психологічну виснаженість. Запропоновано рекомендації для державної й місцевої політики щодо підтримки та посилення участі жінок-ВПО.
Keywords: внутрішнє переміщення; жінки-ВПО; права жінок; соціальний захист; економічна вразливість; інтеграція у громади; гендерна рівність; війна