Оптимізація тренувального процесу юних спортсменів з панкратіону - Коватар, Костянтин Іонелович (My University, 2024)
У роботі розглядаються методичні особливості та проблеми побудови навчально-тренувального процесу юнаків 14–15 років, які спеціалізуються на сучасному панкратіоні. Автором проаналізовано специфіку змагальної діяльності, яка вимагає від спортсменів високого рівня як фізичної, так і психологічної підготовки через підвищену травматичність та високу інтенсивність поєдинків. Запропоновано та експериментально перевірено програму річного циклу підготовки, що базується на трицикловому плануванні (відновлювальні, базові, передзмагальні та змагальні мезоцикли). Особливу увагу в програмі приділено чіткому розподілу засобів техніко-тактичної підготовки (імітація, робота на снарядах, спаринги) та збільшенню частки психологічної підготовки (до 17% у передзмагальний період). Результати педагогічного експерименту, проведеного у період 2023–2024 рр., засвідчили ефективність запропонованої методики. Спортсмени експериментальної групи продемонстрували статистично значущий приріст показників техніко-тактичної майстерності (на 62–84%) порівняно з контрольною групою, зокрема у виконанні ударів, кидків, больових прийомів та комбінаційних дій. Доведено, що оптимізація структури тренувань сприяє кращій результативності у змагальній діяльності.
Keywords: панкратіон, юнаки 14–15 років, навчально-тренувальний процес , річний цикл, змагальна діяльність, оптимізація навантажень