Лексична реалізація жіночої емансипації у серіалі “Queen Charlotte” (на основі скриптів) - Хованець, Юлія Василівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
В роботі проаналізовано лінгвістичні підходи до поняття “дискурсу”, що дозволило з'ясувати його багатогранність та функціональну значущість у мовній та соціокультурній взаємодії. Розглянуто теоретичні аспекти та практичні проблеми, пов'язані з визначенням кінодискурсу, зокрема його здатність відображати соціальні трансформації, такі як гендерна рівність і емансипація. Охарактеризовано кінодискурс як унікальну форму художнього висловлювання, що поєднує візуальний і вербальний рівні комунікації. Досліджено роль кінодискурсу у відображенні емансипаційних процесів через аналіз скриптів серіалу “Queen Charlotte”. Особливу увагу приділено лексичним засобам, які використовуються для відтворення боротьби героїнь за права та соціальне визнання. Визначено ключові мовно-стилістичні засоби, зокрема метафори, метонімії, гіперболи та іронію, що допомагають підкреслити емоційний стан персонажів, їхні прагнення до незалежності та відображають соціальні контексти. Результати дослідження підтверджують значущість кіномистецтва у популяризації ідей жіночої емансипації, формуючи нові стандарти гендерної рівності у суспільстві.
Keywords: кінодискурс, лексико-семантичні групи, жіноча емансипація, стилістичні прийоми, соціокультурний контекст