«Добра або зла енергетика слова» у фразеології художніх творів Сидора Воробкевича. - Shatilova, Nataliia (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024)
Народна фразеологія, зафіксована в текстах С. Воробкевича, постає як система випрацюваних віками мовних формул, які є невід’ємним складником щоденної комунікації буковинців, відображає їхні психічні, інтелектуальні, ідеологічні, релігійні, естетичні засади мовотворення, беззастережну віру в дивовижну силу слова, яке може матеріалізувати любов і ненависть. Ця система стереотипних словесних формул, увібравши найдавніші звичаї і традиції, є тим мовним кодом, що оприявнює своєрідність української національно-мовної картини світу.
"Good or evil energy of the word" in the phraseology of Sydor Vorobkevуch's artistic works.
Keywords: народна форазеологія, фразеологізм, стереотипні фразеологічні одиниці, формули ввічливості, українська мовна картина світу