Об’єктивно-юридичний зміст принципу добросовісності деліктної відповідальності в цивільному праві - Halkevych, Serhii; Nykyforak, Volodymyr (Юридичний вісник, 2023)
Робота присвячена дослідженню поняття добросовісності в об’єктивному розумінні. Попри те, що поняття добросовісності бере свій початок від римського “bond fides”, при визначенні добросовісності як суб’єктивної категорії, так як і у випадку визначення добросовісності в об’єктивному значенні, цивілісти не можуть досягти згоди. Об’єктивно-юридичний зміст добросовісності деліктної відповідальності в цивільному праві визначається як формально-визначена вимога сумлінного і чесного виконання деліквентом суб’єктивних обов’язків, дотримання прав та законних інтересів потерпілого. Розвиток доктринальних концепцій у цивільному праві спричинив неоднозначне обґрунтування положень про об’єктивно-юридичний зміст добросовісності в цивільному праві, сфера яких поширюється на розуміння вищезгаданого поняття як принципу, оціночної категорії та презумпції. За результатами проведеного дослідження констатовано, що одним з головних тезисів проти введення добросовісності в якості принципу цивільного права – невизначеність даного поняття і, внаслідок цього, розширення суддівського розсуду. Однак визначати, чи відповідають дії сторін правовідносин критеріям добросовісності, законодавець доручає суддям. При цьому не викликає сумнівів той факт, що механізми реалізації суддівського розсуду необхідні в законодавстві, оскільки закон об’єктивно не встигає за зміною суспільних відносин. Тим не менш, доцільно все ж закріпити в законі критерії добросовісної поведінки, а також дати нормативне визначення самому поняттю «добросовісності». Добросовісність є оціночним принципом цивільного права, який в першу чергу вказує на обов’язок учасника цивільних правовідносин при здійсненні своїх прав та виконанні обов’язків дотримуватись прав і законних інтересів інших осіб. Реалізація добросовісності як оціночної категорії, здійснюється судом шляхом порівняння поведінки особи зі стандартом поведінки «звичайної особи», яка склалася в той момент в суспільстві. Однак у кожного правозастосовувача свої стандарти поведінки «звичайної особи», які можуть суттєво відрізнятися. Тому принцип добросовісності є достатньо абстрактним, що вказує на те, що оціночні категорії цивільного права як явище є не тільки об’єктивним, але і суб’єктивним.
Keywords: принцип добросовісності деліктної відповідальності; потерпілий; деліквент; правопорушення