Короткоперіодичні зміни палеоклімату ландшафтів Карпат: регіональний вимір. - (:unkn) unknown (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2024)
У дослідженні на основі синтезу 117 палеокліматичних реконструкцій голоцену проаналізовано короткоперіодичну мінливість температурного режиму та режиму зволоження у різних регіонах Карпат. Виявлено, що кліматичні зміни в Карпатах демонструють регіональні відмінності, пов'язані з циркуляційними паттернами AMO і NAO, особливо під час Середньовічного теплого періоду та Малого льодовикового періоду. Досліджено також вплив сонячних циклів і вулканічної активності на клімат Карпат. Результати вказують на п’ять домінантних типів короткоперіодичних змін палеоклімату в гірських регіонах протягом останнього тисячоліття.