Функціональні особливості Європейської Громадянської Ініціативи як інноваційного формату політичної участі в Європейському Союзі - Ротар, Наталія (Луцьк, 2021)
У статті здійснено комплексне дослідження процесу формування функціональних особливостей Європейської громадянської ініціативи (ЄГІ) як інноваційного формату політичної участі в Європейському Союзі. Опираючись на низку принципів та концептуальних положень теорії демократії участі та визначення діалогової моделі політичної участі як процесу обміну думками, судженнями, пропозиціями між зацікавленими суб’єктами політичного процесу, що ґрунтується на принципах відкритого партнерства влади та громадян, в якому вони виступають як рівні суб’єкти політичних відносин, встановлено, що формат ЄГІ, визначений Лісабонським договором, як інструмент поглиблення політичного виміру європейського громадянства, заснований на принципах демократії участі. Можливість запровадження формату ЄГІ була підготовлена тривалим досвідом використання консультацій з інститутами громадянського суспільства, що сприяли формуванню більш збалансованого та прозорого процесу вироблення європейської політики, підвищенню якості громадського сприйняття політики як процесу, до якого може долучитися кожен. Проте, концентрація європейських політичних інституцій на діалозі з інституціоналізованою громадськістю поступово витіснила з цього процесу громадянина як суб’єкта політики та збільшила дистанцію між ним та інститутами ЄС. Відтак, ЄГІ позиціонувалася як шлях наближення політичних інститутів ЄС до громадян. Доведено, що від моменту набрання чинності Лісабонського договору, ЄГІ в офіційному політичному дискурсі ЄС означається як одна з найбільш помітних і конкретних інновацій, що впливає на якість політики ЄС. Обґрунтовано, що технологія ЄГІ сприяє максимальному залученню громадян до формування політичного порядку денного та дискурсивного простору європейської політики через участь у публічних дебатах на рівні Європейського парламенту під час обговорення ініціативи; забезпечує поглиблення інтеграційних процесів на рівні агрегування інтересів та потреб громадян ЄС та проведення спільних кампаній з підтримки ініціатив; забезпечує цілісність багаторівневого діалогу між громадянами ЄС, європейськими та національними політичними інститутами. ЄГІ задала новий вимір європейській демократії, доповнюючи набір прав, пов’язаних з громадянством ЄС та поглиблюючи прозорість європейського публічного простору.
FUNCTIONAL PECULIARITIES OF THE EUROPEAN CIVIL INITIATIVE AS AN INNOVATIVE FORM OF POLITICAL PARTICIPATION IN THE EUROPEAN UNION
The article provides a comprehensive study of the process of forming the functional features of the European Civil Initiative (ECI) as an innovative format of political participation in the European Union. The theoretical and methodological framework of the study was the principles and conceptual provisions of the theory of participatory democracy and the definition of a dialogue model of political participation as a process of exchange of opinions, judgments, proposals between interested subjects of the political process based on the principles of open partnership between the authorities and citizens, in which they act as equal subjects political relations. Based on this, it has been established that the ECI format is inherently an instrument for deepening the political dimension of European citizenship and is based on the principles of participatory democracy. The possibility of introducing the EGI format into the political process was prepared by the long experience of using consultations with civil society institutions, which contributed to the formation of a more balanced and transparent process of developing European policy, improving the quality of public perception of politics as a process to which everyone can join. However, the concentration of European political institutions on dialogue with the institutionalized public gradually ousted from this process the citizen as a subject of politics and increased the distance between him and the EU institutions. Therefore, the ECI was positioned as a way to bring the political institutions of the EU closer to citizens. It has been proven that since the entry into force of the Lisbon Treaty, the ECI has been designated in the official political discourse of the EU as one of the most visible and concrete innovations that affect the quality of EU policy. It is substantiated that the ECI technology contributes to the maximum involvement of citizens in the formation of the political agenda and the discursive space of European politics through participation in public debates at the level of the European Parliament when discussing the initiative; ensures deepening of integration processes at the level of aggregation of interests and needs of EU citizens and conducting joint campaigns to support initiatives; ensures the integrity of the multi-level dialogue between EU citizens, European and national political institutions. The ECI has given a new dimension to European democracy, complementing the set of rights associated with EU citizenship and deepening the transparency of the European public space.
Keywords: демократія участі, політична участь, Європейська громадянська ініціатива, діалогова модель політичної участі, Європейський Союз, публічна політика, participatory democracy, political participation, European Civil Initiative, dialogue model of political participation, European Union, public policy.