АЛЬТРУЇЗМ І ЕГОЇЗМ ЯК ЖИТТЄВІ НАЛАШТОВАНОСТІ ТА ЇХ ЗВ’ЯЗОК З ЦІННОСТЯМИ ТА ПСИХОЛОГІЧНИМ ЗАХИСТОМ ОСОБИСТОСТІ - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян; Зварич, Ігор (Всеукраїнська Асамблея докторів наук із державного управління у рамках роботи Видавничої групи «Наукові перспективи», 2026)
Стаття пов’язана з теоретичним аналізом феноменів альтруїзму та егоїзму та їх тлумаченням у психології та проведенням емпіричного дослідження взаємозв’язку альтруїстичної та егоїстичної спрямованості особистості з її життєвими цінностями та особливостями використання нею психологічного захисту у нестабільній стресовій ситуації, у якій перебуває зараз Україна. Констатується, що в психології та її філософському спрямуванні егоїзм та альтруїзм вивчаються й аналізуються, з одного боку, недостатньо, з іншого, – розуміння науковцями цих понять не є однозначним: від протиставлення, як протилежних і несумісних, до визнання їх існування в одній людині за умови домінування одного з феноменів. Зазначається, що поведінка егоїста мотивується бажанням задовольнити власні потреби, реалізувати інтереси, при цьому зневажаючи інтереси інших людей, навіть на шкоду їм, керуючись власним его, тоді як альтруїстична спрямовується внутрішньою необхідністю допомагати іншим людям, особливо близьким, щоб вони отримали підтримку та відчуття задоволення від життя, що стане передумовою благополуччя самого альтруїста; при цьому він діє безкорисливо, не сподіваючись на послугу у відповідь, іноді – на шкоду собі (не думаючи про наслідки для себе), почасти переживаючи задоволення, що зробив іншому добро. За результатами нашого дослідження зроблено висновок, що альтруїстична та егоїстична налаштованість особистості здатні впливати на вибір нею відповідних / різних життєвих цінностей та ціннісних орієнтацій, а також механізмів психологічного захисту та копінгів, які застосовуються нею у стресовій ситуації. Так, альтруїстична зорієнтованість, за результатом однофакторного ANOVA, впливає на вибір екзистенційних цінностей самотрансценденції та свободи; ціннісних орієнтацій відсутності матеріальних проблем і щасливого сімейного життя, а також досягнення оптимальних результатів заради самоствердження та саморозвитку. Егоїстична ж налаштованість особистості впливає на цінування нею своєї сильної волі та переважний вибір проекції як психологічного захисного механізму в проблемних чи стресових ситуаціях.
Keywords: альтруїзм, егоїзм, захисний механізм, цінність, копінг-стратегія