Вплив атмосферних опадів на формування стоку річки Золота Липа протягом 1945-2015 років - Паланичко, Ольга; Пригода, Наталія (Чернівецький національний університет, 2023)
У статті розглянуто основні природні умови та чинники формування стоку в басейні річки Золота Липа. Проведено аналіз існуючих дослідження річкового стоку. Проаналізовано досвід вимірювання основних характеристик атмосферних опадів та методи аналізу річкового стоку. Визначено і проаналізовано тенденцію зміни показників температури повітря за період спостережень з 1945 по 2015 роки. Досліджено режим випадання атмосферних опадів в межах басейну річки Золота Липа. Проаналізовано багаторічні зміни та внутрірічний розподіл атмосферних опадів, зокрема дощових, за даними спостережень метеостанції Бережани. Виявлено періоди коливань атмосферних опадів відносно стандартної норми та визначено вплив атмосферних опадів на формування стоку. Графік залежності стоку р. Золота Липа від атмосферних опадів показав досить чітку залежність між змінними величинами стоку та атмосферних опадів.
The influence of atmospheric precipitation on the formation of the flow of the Zolota Lypa River during 1945-2015
Keywords: атмосферні опади; річковий стік; стандартна кліматична норма; різницева інтегральна крива; коефіцієнт кореляції