Митні платежі як складова формування дохідної частини державного бюджету України в умовах воєнного стану - Легкоступ, Ігор; Саінчук, Наталія; Соколюк, Марина (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням формування дохідної частини державного бюджету за рахунок надходжень митних платежів. Повнота здійснення фіскальної функції впливатиме на можливість забезпечен-ня достатнього рівня соціально-економічного розвитку країни, оскільки найбільшу частку доходів бюджету складають саме податкові надходження. У статті дана характеристика митним платежам як різновиду подат-кових надходжень. Мито разом із іншими непрямими податками (податком на додану вартість та акцизним по-датком), окрім фіскальної функції, забезпечує захист вітчизняного виробника та економіки країни, ефективно регулює зовнішньо – економічні відносини тощо. На основі національної законодавчої бази та міжнародних договорів розглянуто основні характеристики митно-тарифних пільг у вигляді повних або часткових звільнень від стягнення митних платежів. Проаналізовано основні зміни (через введення додаткових пільг), які відбули-ся у структурі сплати митних платежів після введення воєнного стану а Україні. Досліджено питому вагу над-ходжень митних платежів до доходів державного бюджету за останні роки та встановлено зменшення суми надходжень за 2022 рік порівняно з попередніми роками
Keywords: державний бюджет; доходи бюджету; митні платежі; ввізне мито; податок на додану вартість; акцизний податок; воєнний стан