Мистецтво у художньому оздобленні архітектурного ансамблю Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича - Фуштей, Олексій Олексійович (My University, 2024)
У науковій роботі «Мистецтво у художньому оздобленні архітектурного ансамблю Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича» досліджено архітектурні, декоративно-оздоблювальні та садово-паркові аспекти Резиденції митрополитів Буковини і Далмації. Розглянуто синтез мистецтв у художній культурі XIX століття, стилеві особливості інтер’єрів та екстер’єрів, а також роль садово-паркового мистецтва як невід’ємної складової ансамблю. Особливу увагу приділено символіці, композиційній побудові та іконографічній програмі іконостасу в храмі Трьох Святих. Проаналізовано художні рішення, декоративні елементи та їхній вплив на формування унікального архітектурного стилю Резиденції. Робота сприяє глибшому розумінню значення мистецьких традицій і символізму в архітектурних ансамблях, розкриває унікальність Чернівецького університету як пам’ятки світової культурної спадщини.
Keywords: символіка в архітектурі Резиденції митрополитів України; ювелірна справа