Роль консультативної взаємодії з батьками та фахівцями у формуванні індивідуальної траєкторії розвитку дитини з ООП - Палагнюк, Ольга (My University, 2025)
У статті досліджується роль консультативної взаємодії між батьками та фахівцями у формуванні індивідуальної траєкторії розвитку дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Актуальність проблеми зумовлена необхідністю забезпечення цілісного підходу до навчання та розвитку дитини, який включає психологічну, педагогічну та соціальну підтримку з боку родини та освітніх установ. Метою дослідження є наукове осмислення ролі консультативної взаємодії з батьками та фахівцями у формуванні індивідуальної траєкторії розвитку дитини з ООП У роботі використано системний та міждисциплінарний підхід, включно з аналізом практик інклюзивноресурсних центрів, моделей участі батьків у розробці індивідуальних програм розвитку, а також сучасних методів психологічного супроводу сімей дітей з ООП. Встановлено, що ключовими чинниками ефективної взаємодії є: довіра та партнерство між батьками та фахівцями, психологічна підтримка родини, своєчасне надання консультацій та практичних рекомендацій щодо організації освітнього процесу. Відзначено, що участь батьків у команді супроводу, надання ними інформації про потреби та здібності дитини, а також узгоджені дії з педагогами сприяють підвищенню якості індивідуальної траєкторії розвитку. Доведено, що як український, так і зарубіжний досвід підкреслює необхідність посилення методичної підготовки педагогів та розроблення чітких моделей консультативної роботи, здатних гарантувати ефективне партнерство у формуванні індивідуальної освітньої траєкторії дитини. Результати дослідження підтверджують, що системна консультативна взаємодія дозволяє забезпечити цілісний розвиток дитини з ООП, покращує комунікацію між батьками та педагогами та створює підґрунтя для успішної соціалізації та академічних досягнень дитини. Висновки статті можуть бути використані для удосконалення практик інклюзивної освіти та підготовки фахівців, які працюють з дітьми з ООП.
Keywords: індивідуальна траєкторія розвитку; особливі освітні потреби; консультативна взаємодія батьків та фахівців; інклюзивна освіта; супровід