ПРИЛАДОЗНАВСТВО Проєкт і конструкція приладів - Житарюк, Віктор Григорович (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2024)
Передумовою створення нових приладів має бути низка положень, виконання яких надають виробу необхідних функціональних, ергономічних та естетичних властивостей з одного боку, а з іншого – безпечності оператора та безпеки середовища розташування виробу при його експлуатації. У книзі сформульовано системний підхід до названих властивостей, який полягає у членуванні структури приладу на функціональну і геометричну та створення власного базису кожної складової. Базисом функціональної структури виступає рівнева модель. Геометрична структура членується на два рівні – зовнішній та внутрішній. Базисом зовнішньої структури виступає мо-дифікована діаграма Вена. Внутрішня структура будується відповідно до принципу побудови і схем складання – монолітна, блочно-модульна чи конструкція з центральним функціональним модулем. Висвітлено теорію точності роботи приладів. Викладено основи технічної естетики, ергономіки, фізіологічного базису операторської діяльності та художньо-конструк-торського розв’язку виробів. Для інженерно-технічних працівників в галузі проєктування і конструювання технічних систем, а також для студентів інженерних спеціальностей з приладобудування та експлуатації приладів.
Монографія
Keywords: прилади; вироби; структура приладу; проєктування; конструювання; експлуатація приладів; інженерія