Релігійні практики в сучасному соціумі : інституціональний контекст - Яремчук, Сергій Степанович (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020)
У монографії в рамках інституціонального підходу розглядаються актуальні проблеми соціології релігії, зокрема, аналізуються роль і місце інституту релігії в сучасному суспільстві, визначаються особливості конструкту «релігійні практики» в контексті теорій секуляризації, постсекулярності та релігійної економіки, обґрунтовуються механізми формування релігійних практик у транзитивному соціумі, пропонуються соціологічна класифікація релігійних практик та історична реконструкція новітніх форм соціального служіння українських церков, а також виявляються сучасні тенденції щодо змін релігійності українського соціуму та посилення ролі релігії у публічній сфері. Поряд із цим, висвітлюються також питання трансформації інституту релігії шляхом зміни релігійного ландшафту та релігійних практик традиційних релігій. Розрахована на наукових працівників, державних службовців, викладачів, аспірантів і студентів, а також усіх тих, хто цікавиться актуальними проблемами розвитку соціології релігії, питаннями формування новітніх форм релігійності та релігійних практик, а також релігійного світогляду в сучасному суспільстві.
Religious practices in modern society: institutional context
Keywords: релігія; практики; соціум; інститут; церква