Регіональний маркетинговий цикл та інструменти територіального маркетингу - Кифяк, Олександр; Kyfiak, Vasyl (Чернівці, ЧТЕІ ДТЕУ, 2023)
У сучасних умовах розвитку регіональної економіки існує необхідність створення системи багаторівневого маркетингоорієнтованого управління розвитком регіону, що обумовлює актуальність дослідження регіонального маркетингового циклу та встановлення інструментів територіального маркетингу. Визначення етапів регіонального маркетингового циклу, де кожний наступний процес ґрунтується на попередньому та вирішення проблеми правильного позиціонування і просування регіону на міжрегіональному ринку є найважливішим фактором забезпечення його сталого розвитку. Мета дослідження полягає у визначенні етапів регіонального маркетингового циклу, їх послідовності та встановленні інструментів територіального маркетингу. Методи. Теоретичною і методологічною основою написання статті стали праці вітчизняних та іноземних науковців, вивчення зарубіжного досвіду, наукові методи аналізу та синтезу, спостереження та порівняння. Результати дослідження. У статті на основі вивчення зарубіжного досвіду, спостереження та порівняння роботи маркетингових регіональних інституцій у Сучавському повіті (Румунія) та маркетингових REGIONAL MARKETING Issue IV (92), 2023 97 структур Чернівецької області встановлено основні етапи регіонального маркетингового циклу та їх послідовність. Аналіз діяльності регіональних маркетингових служб сприяв визначенню окремих інструментів територіального маркетингу, до яких відносяться формування бренду регіону, реклама і комунікації, виставкова діяльність та інші. Практичне значення. Визначення етапів регіонального маркетингового циклу та інструментів територіального маркетингу є продуктом практичної діяльності сформованим шляхом узагальнення зарубіжного і вітчизняного досвіду та використання наукових методів, спираючись на конкретні приклади. Послідовність дій регіонального маркетингового циклу та визначення інструментів територіального маркетингу сприятиме удосконаленню діяльності з просування та позиціонування регіону, товарів та послуг, підвищенню ефективності роботи відповідних служб, що забезпечують життєдіяльність регіону та впливають на якість життя населення.
Keywords: маркетинговий цикл, регіон, етапи, інструменти, діяльність, зарубіжний досвід, аналіз