Зміни режиму водного стоку р. Дністер - м. Заліщики під впливом глобального потепління - Ткач, Олександр Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У цій бакалаврській роботі було досліджено вплив глобального потепління на зміни гідрологічного режиму річки Дністер, та чинники які на це впливають, на прикладі м.Заліщики, за період 1984-2020. Результати дослідження вказують на те що, за останні 30 років середньорічна температура в Україні зросла на 1°С. Період з кінця ХХ століття до сьогодні є найтеплішим за всю історію спостережень за погодою в Україні та на те, що у період глобального потепління яке триває з 1989 року змін стоку річки Дністер-м.Заліщики були незначними і не перевищували меж природних коливань. До того ж після 2013 року у ході стоку триває маловодна фаза, яка може бути частиною наступного тривалого маловодного періоду та можливо покаже перші зміни у стоці під впливом глобального потепління.
Changes in the water flow regime of the River Dniester - Zalishchyky under the influence of global warming
Keywords: глобальне потепління; зміна гідрологічного режиму річок; річка Дністер; зміна стоку; маловодна фаза; Заліщики; стік річки