Кушнір Є.С. Дидактичні ідеї М. Лютера та Ж. Кальвіна - Кушнір, Єлизавета Сергіївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Дипломну роботу присвячено висвітленню релігійно-етичних та дидактичних поглядів видатних діячів Реформації Мартіна Лютера та Жана Кальвіна. У процесі дослідження з’ясовано ідейно-релігійні та культурноосвітні передумови й причини Реформації в країнах Західної Європи, охарактеризовано зміст ключових виховних ідей Лютера й Кальвіна та проаналізовано трансформацію європейських педагогічних підходів під їхнім впливом. Авторка доходить висновку, що етико-релігійні та дидактичні погляди М. Лютера й Ж. Кальвіна сформували цілісну протестантську педагогічну систему. Вона включала в себе такі визначальні принципи, як знання основ біблійних текстів, навчання рідною мовою та доступність освіти для всіх верств населення. Ця система надалі була поширена в різних регіонах світу та зумовила кардинальні якісні зміни в здобутті освіти, вихованні та особистісному розвитку учнів, формуванні світогляду нових поколінь.
Keywords: Мартін Лютер; Жан Кальвін; протестантизм; Біблія; Реформація; дидактика; освіта; виховання